Cafe 3 Gezusters en Grote Markt


Verhaal

Welkom in de 3 Gezusters! Dit is het grootste café van Groningen. Volgens sommigen is dit zelfs de grootste kroeg van Europa. Maar in Praag zeggen ze dat ook. De 3 Gezusters bestaat uit meerdere café's en een hotel. Ook heeft het een prachtig groot terras aan de Grote Markt. 

De Grote Markt wordt gezien als de huiskamer van iedere Stadjer (inwoner van Groningen). Daarom is het streven om op dit plein enkel openbare, gratis activiteiten te organiseren. De Grote Markt kent een aantal opvallende bouwwerken. We gaan ze met de klok mee aan jullie uitleggen.

Te beginnen met de Martinitoren. Er mag geen gebouw in Groningen hoger zijn dan 96,8 meter. Dat is namelijk de hoogte van de toren en men wil niet dat er een nog hoger gebouw komt. In de volksmond wordt de toren ook wel d' Olle Grieze genoemd, oftewel de oude grijze. De toren is meerdere keren afgebrand en zou volgens een mythe ooit ruim 100 meter hoger zijn geweest. Hoger dan de Domtoren van Utrecht. De toren is regelmatig open om te beklimmen. Tickets zijn beneden verkrijgbaar.

Rechts naast de toren, met de letters Hooghoudt bovenop, zien we aan de oostwand de sociëteit van studentenvereniging Vindicat. Daarnaast zien we het nieuwe Market hotel met daarachter het Forum. Op de plek van het Market hotel heeft ooit het Scholtenshuis gestaan. Een groot statig gebouw wat tijdens de Tweede Wereldoorlog als noordelijk hoofdkantoor van de Duitsers heeft gediend. Tijdens de bevrijding is dit gebouw, net als de gehele oost- én noordwand volledig verwoest.

Als we verder kijken met de klok mee, zien we de panden van de 3 Gezusters. Opvallend daarbij is de naam van 1 van de kroegen, namelijk de Groote Griet. Het verhaal gaat dat deze kroeg vernoemd is naar het kanon van Karl von Rabenhaupt. Hij is de man die Bommen Berend, de bisschop van Munster, de stad uit verjaagde en Groningen bevrijdde. Jaarlijks viert dit men nog met Gronings ontzet op 28 augustus. 

Verder zien we aan de westkant het Stadhuis van Groningen. Momenteel wordt deze volledig gerenoveerd. 

Aan de noordkant zien we een groot kantoor van de ABN Amro. Interessant om te zien zijn de 4 verschillende bouwstijlen per kant. De noordkant is nog uit de tijd van de wederopbouw, de oostkant is recentelijk helemaal gerenoveerd, de zuidkant is nog historisch, evenals het oude stadhuis. Momenteel worden er nieuwe plannen gemaakt voor de Grote Markt, met onder andere bomen en water en verdwijnen de bussen van de markt. 

Nu is het tijd om verder te lopen! Loop voor het stadhuis langs en sla vervolgens links af waar je het Goudkantoor zult zien. 

Of bekijk de Google Maps route hieronder. Druk vervolgens als je bij het Goudkantoor bent op de grote groene knop hieronder om naar de pagina van het Goudkantoor te gaan.